Categoriale bijzondere inkomensaanvulling
Sinds de invoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) mogen gemeenten geen categoriale bijzondere inkomensaanvulling meer verstrekken. Algemeen, generiek inkomensbeleid is voorbehouden aan het Rijk. Categoriale bijzondere bijstandsverlening is alleen toegestaan voor 65+-ers, chronisch zieken en gehandicapten en voor de kosten van een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Er zijn signalen dat gemeenten contra legem categoriale bijzondere inkomstenaanvulling verstrekken. De inspectie stelt een verkennend onderzoek in.
Samenvatting en conclusie
Sinds de invoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) mogen gemeenten geen categoriale bijzondere inkomensaanvulling meer verstrekken. Algemeen, generiek inkomensbeleid is voorbehouden aan het Rijk. Categoriale bijzondere bijstandsverlening is alleen toegestaan voor 65+-ers, chronisch zieken en gehandicapten en voor de kosten van een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering. De inspectie heeft onder een representatief aantal gemeenten onderzocht of deze gemeenten toch buiten de wet om categoriale bijzondere bijstand verstrekken en zo ja, in welke omvang dit voorkomt. Het onderzoek is uitgevoerd in de periode april 2006 tot en met juni Mede naar aanleiding van deze verkennende studie heeft de staatssecretaris in een verzamelbrief aan de gemeenten (december 2006) onder de aandacht gebracht dat het verstrekken van categoriale bijzondere bijstand niet is toegestaan. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliƫnten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliƫnten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW