De rol van de gemeenteraad bij de Wet werk en bijstand
In de Wet Werk en bijstand (WWB), die sinds 1 januari 2004 van kracht is, hebben gemeenten een grotere beleidsvrijheid gekregen en zijn ze zelf volledig financieel verantwoordelijk geworden. Met het oog hierop is een goede sturing van de wet van groot belang.
Onderzoekdsdoel en vraagstelling
De WWB is ingericht op de werking van financiƫle prikkels. De gemeenteraad heeft in dit systeem een beleidsbepalende, controlerende en corrigerende taak. De inspectie wil inzicht krijgen in de werking hiervan in de praktijk. Speelt de gemeenteraad haar in wet- en regelgeving vastgelegde rol en levert dit de gewenste effecten op?
Samenvatting en conclusie
In de Wet Werk en bijstand (WWB), die sinds 1 januari 2004 van kracht is, hebben gemeenten een grotere beleidsvrijheid gekregen en zijn ze zelf volledig financieel verantwoordelijk geworden. Met het oog hierop is een goede sturing van de wet van groot belang. De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de invulling van de door de wetgever beoogde rol van de gemeenteraad in de eerste twee jaren (2004-2005) sinds de inwerkingtreding van de WWB. Uit het onderzoek blijkt dat in de meeste plaatsen de gemeenteraden actief betrokken waren bij de invoering van de WWB in Nu de WWB in de reguliere beleidscyclus is opgenomen, blijkt de raad in ongeveer de helft van de gemeenten een minder prominente rol te spelen. Verder is bij de WWB de gemeenteraad als controleur van het college van B&W vaak niet erg zichtbaar. Bron: Bibliotheek SZW