Vreemdelingen aan het werk
De Wet arbeid vreemdelingen (Wav) is ingesteld om tewerkstelling van vreemdelingen in Nederland op beperkte schaal en onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken. Hiervoor beoordeelt CWI aanvragen voor een tewerkstellingsvergunning. Het beleid voor de tewerkstelling van vreemdelingen is de afgelopen jaren versoepeld.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
De inspectie onderzoekt signalen dat mogelijk sprake is van onrechtmatige afgifte van tewerkstellings-vergunningen door CWI: hoe controleert CWI de aanvragen, wat is de bijdrage van samenwerking met andere partijen (met name IND), wat doet CWI bij signalen over onrechtmatige afgifte?
Samenvatting en conclusie
De Wet arbeid vreemdelingen (Wav) is ingesteld om tewerkstelling van vreemdelingen in Nederland op beperkte schaal en onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken. Hiervoor beoordeelt CWI aanvragen voor een tewerkstellingsvergunning. Het beleid voor de tewerkstelling van vreemdelingen is de afgelopen jaren versoepeld. De meeste mensen uit de Europese Unie kunnen bijvoorbeeld zonder vergunning aan het werk in Nederland. Het blijft bij de overige vreemdelingen echter van groot belang dat de betrokken instanties investeren in een kwalitatief goede uitvoering en in de preventieve en repressieve aanpak van fraude(risico's). Daarom heeft de inspectie dit onderzoek uitgevoerd naar de afgifte van tewerkstellingsvergunningen en de samenwerking tussen betrokken organisaties. Uit het rapport blijkt dat CWI zijn wettelijke taak adequaat vervult, maar dat de uitvoering van de regeling onvoldoende doeltreffend is. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliƫnten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliƫnten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW