Rechten verzilveren
De praktijk van mandatering aan de SVB van de uitvoering van de aanvullende bijstand voor 65-plussers met een onvolledige AOW leert dat ouderen de bijstandsverstrekking door de SVB als klantvriendelijk ervaren.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Het blijkt dat een beroep op een bestaand recht op een aanvullende uitkering WWB door personen ouder dan 65 jaar met een gekorte AOW om diverse redenen niet wordt gedaan. Het kabinet wil dit niet-gebruik terugdringen. De inspectie ziet toe op de effectiviteit van de uitvoering en wil onderzoek doen hoe uitvoerende instanties dit niet-gebruik beter terug kunnen dringen. Daartoe onderzoekt de inspectie welke factoren in het beleids- en utivoeringsproces van de uitvoerende instanties (gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank) het meeste effect opleveren in het terugdringen van dit niet-gebruik.
Samenvatting en conclusie
De praktijk van mandatering aan de SVB van de uitvoering van de aanvullende bijstand voor 65-plussers met een onvolledige AOW leert dat ouderen de bijstandsverstrekking door de SVB als klantvriendelijk ervaren. Ouderen wenden zich liever tot het 'pensioenloket van de SVB' dan tot het bijstandsloket. De drempel is lager en voor het basisinkomen tot het minimumniveau ontstaat één loket. IWI heeft onderzocht wat volgens gemeenten en de SVB de aanpak is in het beleids- en uitvoeringsproces die kan bijdragen aan het terugdringen van het niet-gebruik van de algemene bijstand onder burgers van 65 jaar en ouder met een onvolledige opbouw AOW. Daarnaast ging dit onderzoek in op de vraag welke voor- en nadelen kleven aan mandatering van de uitvoering van de aanvullende bijstand door gemeenten aan de SVB en welk effect mandatering heeft op het gebruik van overige gemeentelijke minimaregelingen door 65-plussers. Ten slotte heeft IWI gemeenten en SVB gevraagd hoe de uitvoering betere resultaten zou kunnen behalen, ook wanneer buiten het wettelijke kader wordt gedacht. Bron: Inspectie SZW