Bijstand en schulden
Vermogenstekort kan leiden tot problematische schulden. Het risico bestaat dat dit probleem niet tijdig wordt onderkend, of dat gemeenten bij constatering de hulpverlening niet tijdig oppakken.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Bij het onderzoek Bijstand en vermogen heeft IWI vastgesteld dat in 75% van de onderzochte aanvragen om bijstand sprake is van een negatief vermogen. IWI vindt dat verontrustend omdat het hebben van schulden een belemmerende factor kan zijn bij re-integratie. Vervolgens is de vraag wat gemeenten ondernemen als blijkt dat er bij een aanvraag om bijstand schulden bestaan. Omdat deze vraag geen onderdeel van het onderzoek Bijstand en vermogen was heeft IWI besloten hier in 2008 een vervolgonderzoek naar in te stellen. Om de schuldenproblematiek zo snel mogelijk te signaleren is het noodzakelijk om inzicht te krijgen in de mogelijke acties die andere uitkeringsinstanties ondernemen bij geconstateerde schuldenproblematiek. Mogelijke andere utkeringsinstanties zijn het UWV, CWI en SVB.
Samenvatting en conclusie
Vermogenstekort kan leiden tot problematische schulden. Het risico bestaat dat dit probleem niet tijdig wordt onderkend, of dat gemeenten bij constatering de hulpverlening niet tijdig oppakken. Uiteindelijk kunnen problematische schulden een belemmering zijn bij de re-integratie van cliënten naar werk. De inspectie heeft onderzocht of, en zo ja, welke actie gemeenten nemen als zij bij de aanvraag voor een WWB-uitkering vaststellen dat er sprake is van (problematische) schulden. Daarnaast heeft zij onderzocht hoe SVB, UWV en CWI cliënten met schulden begeleiden en of deze organisaties cliënten voorbereiden op een inkomensterugval. Bron: Bibliotheek SZW