Kansen en belemmeringen - de ondersteuning van werklozen met een uitkering

Dit rapport is het vierde en laatste in een serie onderzoeken onder de noemer 'Burger in de keten'. IWI volgde twee jaar lang een grote groep mensen die in 2007 een uitkering hebben aangevraagd bij CWI.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

IWI volgde vanaf 2006 de werkzoekenden van het moment van intake tot de re-integratie. Het project wil een bijdrage leveren aan de beschikbare kennis over het selecteren van mensen voor ondersteuning en informatie leveren over de tusseneffecten van re-integratie.Een deel van de onderzoekspopulatie werd intensief gevolgd middels interviews een grotere groep kreeg een periodieke vragenlijst. I.o.m. uitvoering en beleid is het onderzoek in 2007 uitgebreid met een extra meting om de actualiteit van de uitkomsten te garanderen en met het spiegelen van de uitkomsten aan het uitvoeringsperspectief. Het project wordt eind 2008 afgerond met een rapport.

Samenvatting en conclusie

Dit rapport is het vierde en laatste in een serie onderzoeken onder de noemer 'Burger in de keten'. IWI volgde twee jaar lang een grote groep mensen die in 2007 een uitkering hebben aangevraagd bij CWI. Het onderzoek laat zien hoe CWI, UWV en gemeenten die mensen helpen en wat dat oplevert. Onderzocht is of mensen die na anderhalf jaar nog een uitkering hebben de juiste ondersteuning krijgen op het goede moment. Uit het onderzoek blijkt dat de uitvoeringsorganisaties redelijk kunnen inschatten voor wie het risico op langdurige werkloosheid hoger is. De inspectie constateert echter dat uitvoeringsorganisaties de mogelijkheden om kansarme werkzoekenden meer, eerder en intensievere vormen van ondersteuning te bieden nog te vaak laten liggen. Vooral de groepen die minder moeite hebben met het vinden van betaald werk krijgen vaker ondersteuning. Mensen met een hoog risico op langdurige werkloosheid worden gemiddeld later en minder ondersteund. Aansluitend op deze rapportage wordt een beknopt overzicht gegeven van de belangrijkste conclusies van het totale “Volgonderzoek: de werkzoekende burger in de keten’. Bron: Bibliotheek SZW