Bijstand, WW en verblijfsvergunning

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en het Informatie en Analyse Centrum van de IND (INDIAC) deden onderzoek naar de samenwerking tussen gemeenten en IND waar het gaat om vreemdelingen die een WWB-uitkering aanvragen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Hoe verloopt de samenwerking tussen gemeenten en IND wat betreft het aanvragen van een bijstandsuitkering door vreemdelingen: in hoeverre en hoe worden afspraken uitgevoerd, doen zich knelpunten voor en - indien daarvan sprake is hoe kunnen die worden opgelost. Ook wordt aandacht besteed aan de effectiviteit van de toets door CWI/UWV op rechtmatig verblijf bij het aanvragen van een WW-uitkering door vreemdelingen.

Samenvatting en conclusie

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en het Informatie en Analyse Centrum van de IND (INDIAC) deden onderzoek naar de samenwerking tussen gemeenten en IND waar het gaat om vreemdelingen die een WWB-uitkering aanvragen. Tevens is in dit onderzoek de effectiviteit van de toets door CWI/UWV op rechtmatig verblijf bij het aanvragen van een WW-uitkering onderzocht. Geconcludeerd wordt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er veel vreemdelingen zullen zijn die in strijd met de geldende verblijfsvoorschriften een WWB-uitkering ontvangen. Als verbeterpunt wordt zowel bij de gemeenten als bij de IND de communicatie genoemd. Een vaste contactpersoon, goede bereikbaarheid, deskundige en duidelijke informatie en overleg op operationeel niveau kunnen volgens de gemeenten en de IND daaraan bijdragen. De UWV- en de IND-databestanden moeten beter op elkaar worden aangesloten. Bron: Bibliotheek SZW