Verbetering re-integratie tweede spoor - rol UWV belicht
De re-integratie van langdurig zieke werknemers is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werkgever en de werknemer. Gedurende twee jaar dienen zij zich in te spannen voor de re-integratie.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Met dit onderzoek wil de inspectie inzicht krijgen in de oorzaken waarom het reintegratieproces 2e spoor moelijk op gang komt en ook bijdragen aan een verbetering daarvan. Daarmee kan UWV zijn preventiefunctie vergroten en de non-participatie van zieke werknemers verkleinen.Ond. betreft ook toetsing van re-integratieverslagen reguliere werknemers.
Samenvatting en conclusie
De re-integratie van langdurig zieke werknemers is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werkgever en de werknemer. Gedurende twee jaar dienen zij zich in te spannen voor de re-integratie. Indien de werknemer na 21 maanden ziekte een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvraagt, toetst UWV die inspanningen achteraf. UWV legt een sanctie op, als het de inspanningen onvoldoende vindt. Uit onderzoek is bekend dat het voor een zieke of arbeidsongeschikte werknemer moeilijker is om te re-integreren bij een nieuwe werkgever de zogeheten re-integratie tweede spoor dan bij de eigen werkgever. IWI onderzocht welke rol UWV heeft bij het stimuleren en toepassen van re-integratie tweede spoor, zowel voor reguliere werknemers als voor werknemers zonder werkgever als uitzendkrachten, werklozen of mensen met een tijdelijk contract. Ook onderzocht IWI hoe UWV de re-integratie-inspanningen van de werkgever en werknemer toetst en indien nodig sanctioneert, en welke verbetermogelijkheden er zijn. Bron: Bibliotheek SZW