Met begeleiding meer werk

De Inspectie heeft drie onderzoeken gedaan die gericht zijn op de vraag welke kansen en belemmeringen er zijn voor mensen met een handicap bij hun arbeidsparticipatie, in het bijzonder bij gewone werkgevers.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Op het thema van de WSW bundelt de inspectie meerdere activiteiten in een overkoepelende rapportage in het derde tertaal Deze rapportage gaat in op de wijze waarop de uitvoering invulling geeft aan het WSW beleid, of er op dit terrein intensivering plaatsvindt van regionale samenwerking en welke effecten hiervan bij de burger zijn waar te nemen. Aan de orde komen o.a. de 1.implementatie van de wetswijziging door gemeenten, 2.de loopbaan van arbeidsgehandicapten in relatie tot de WSW, 3.attitude reguliere wg.'s.

Samenvatting en conclusie

De Inspectie heeft drie onderzoeken gedaan die gericht zijn op de vraag welke kansen en belemmeringen er zijn voor mensen met een handicap bij hun arbeidsparticipatie, in het bijzonder bij gewone werkgevers. Een onderzoek heeft betrekking op de vraag in hoeverre jongeren met een handicap vanuit het onderwijs worden voorbereid op een deelname aan het arbeidsproces. De andere twee onderzoeken hebben betrekking op de vraag hoe voor deze groep het werken bij reguliere werkgevers vanuit de Wsw bevorderd kan worden. De inspectie concludeert dat er meer begeleiding nodig is om mensen met een arbeidshandicap aan het werk te helpen en te houden. Daarnaast hebben werkgevers meer hulp nodig bij het verkennen van de mogelijkheden om mensen met een beperking in dienst te nemen. Bron: Bibliotheek SZW