Beveiliging en privacy in de SUWI-keten

De inspectie heeft onderzoek gedaan hoe gemeenten, UWV en SVB omgaan met de beveiliging van persoonsgebonden gegevens bij gebruik van Suwinet-Inkijk, het systeem waarmee ze elektronisch gegevens uitwisselen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het onderzoek richt zich op de waarborgen voor informatiebeveiliging binnen de keten van werk en inkomen, specifiek bij de electronische voorziening Suwinet-inkijk. Het onderzoek geeft een aantal praktijksituaties weer en daarmee een beeld van wat er zoal aan kansen en belemmeringen zijn bij het waarborgen van informatiebevelidiging en daarmee van de privacy. Het verzoek van de stass voor een vervolgonderzoek naar de beveiligingsplannen van gemeenten is in dit onderzoek meegenomen.

Samenvatting en conclusie

De inspectie heeft onderzoek gedaan hoe gemeenten, UWV en SVB omgaan met de beveiliging van persoonsgebonden gegevens bij gebruik van Suwinet-Inkijk, het systeem waarmee ze elektronisch gegevens uitwisselen. Uit het onderzoek blijkt dat de informatiebeveiliging in de SUWI-keten niet op orde is. De gemeenten vormen hierbij de zwakste schakel, omdat waarborgen voor informatiebeveiliging van persoonsgegevens via Suwinet-Inkijk met name bij deze partij ontbreken. De informatiebeveiliging bij zelfstandige bestuursorganen zoals UWV (waaronder UWV WERKbedrijf en BKWI vallen), SVB en Inlichtingenbureau is over het algemeen goed geborgd. Wel is er sprake van enkele onvolkomenheden. Bron: Bibliotheek SZW