Maatwerk bij handhaving van re-integratieafspraken

Gemeenten en UWV hebben de taak om mensen met een uitkering te motiveren en te stimuleren om aan het werk te gaan. Als mensen hun afspraken rondom re-integratie niet of onvoldoende nakomen, kunnen gemeenten en UWV hen hierop aanspreken.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Is er op het terrein van re-integratie voor uitvoeringsorganisaties beleidsruimte om bij de inzet van handhavingsinstrumenten maatwerk te verrichten, en op welke wijze wordt aan deze beleidsruimte invulling gegeven. Hoe heeft dit beleid zijn vertaling gekregen in de praktijk.

Samenvatting en conclusie

Gemeenten en UWV hebben de taak om mensen met een uitkering te motiveren en te stimuleren om aan het werk te gaan. Als mensen hun afspraken rondom re-integratie niet of onvoldoende nakomen, kunnen gemeenten en UWV hen hierop aanspreken. Ook kunnen deze organisaties de klant tijdelijk korten op de uitkering. Deze maatregel is bedoeld om ervoor te zorgen dat de klant actief blijft meewerken aan zijn re-integratie. De inspectie heeft onder andere onderzocht of de wet- en regelgeving voor UWV en gemeenten voldoende beleidsruimte biedt om te differentiëren bij de inzet van handhavingsinstrumenten rondom re-integratie. Ook is gekeken hoe UWV en gemeenten aan die mogelijkheid in de praktijk uitvoering geven. De periode waarop het onderzoek betrekking heeft betreft 1 januari 2007 tot februari Bron: Bibliotheek SZW