Naar de methodische diagnose

Met dit onderzoek wil de RWI transparant maken op welke wijze gemeenten en UWV WERKbedrijf diagnose en diagnose-instrumenten toepassen bij WW en WWB ter ondersteuning van werkcoaches bij het leveren van maatwerk in de match van klanten op vacatures en re-integratieactiviteiten.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Hoe worden diagnose-instrumenten toegepast in uitvoeringsorganisaties (UWV, gemeenten) ter ondersteuning van beslissers bij het leveren van maatwerk in de match van klanten op vacatures en re-integratie-activiteiten, gegeven de recente ontwikkelingen op de re-integratiemarkt?

Samenvatting en conclusie

Met dit onderzoek wil de RWI transparant maken op welke wijze gemeenten en UWV WERKbedrijf diagnose en diagnose-instrumenten toepassen bij WW en WWB ter ondersteuning van werkcoaches bij het leveren van maatwerk in de match van klanten op vacatures en re-integratieactiviteiten. In het bijzonder is de RWI geïnteresseerd in de werkzame bestanddelen van succesvolle praktijken (good practices). Het gaat daarbij zowel om de instrumenten als om de toepassing ervan en de wijze waarop vervolgens het oordeel tot stand komt. Die bevindingen kunnen bijdragen aan een effectieve koppeling door uitvoeringsinstanties van klanten aan vacatures of re-integratieactiviteiten. Het onderzoek heeft vier doelstellingen. Namelijk het achterhalen van: de verscheidenheid in aanpak bij toepassing van diagnose-instrumenten; de kwaliteit van de toepassingen en het benoemen van good practices; de voorwaarden waaronder de toepassingen de arbeidsmarktpositie van klanten (kunnen) verbeteren én eventuele veranderingen in de diagnosebehoeften van gemeenten en WERKbedrijf onder invloed van recente ontwikkelingen. Gekozen is voor een kwalitatieve onderzoeksopzet. Het onderzoeksproces bestond uit een inventariserende en een beschrijvende onderzoeksfase. Aan de hand van literatuuronderzoek, expertinterviews en een enquete onder hoofden van sociale diensten is eerst een selectie gemaakt van veertien goede praktijkvoorbeelden. Die veertien cases worden ook beschreven in het onderzoeksverslag.