Kunnen alle kinderen meedoen?

Het kabinet heeft aan gemeenten voor de jaren 2008 en 2009 jaarlijks 40 miljoen euro ter beschikking gesteld om de deelname van arme kinderen aan sport, cultuur en andere recreatieve activiteiten te bevorderen.

Onderzoekdsdoel en vraagstelling

Wat is het absoluut aantal kinderen in Nederland? Wat is het aantal kinderen in huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum? Wat is het aantal kinderen dat niet maatschappelijk participeert. Wat is het aantal kinderen dat dit niet doet om financiele redenen? Wat zijn andere redenen? Het gaat om de stand begin 2008.

Samenvatting en conclusie

Het kabinet heeft aan gemeenten voor de jaren 2008 en 2009 jaarlijks 40 miljoen euro ter beschikking gesteld om de deelname van arme kinderen aan sport, cultuur en andere recreatieve activiteiten te bevorderen. Doel is het aantal kinderen dat om financiële redenen niet meedoet aan sport, cultuur of andere recreatieve activiteiten in twee jaar tijd te halveren. Om na te gaan of deze doelstelling wordt gehaald, is in 2008 een eerste peiling (nulmeting) uitgevoerd. In 2010 zal de vervolgmeting plaatsvinden. Onderhavige studie doet verslag van de eerste peiling waarvoor in 2008 2200 kinderen tussen 5 en 18 jaar en één van hun ouders zijn geïnterviewd. Het rapport beschrijft de verschillen in vrijetijdsbesteding (maatschappelijke participatie) tussen arme en niet-arme kinderen, en gaat na of de kosten van vrijetijdsactiviteiten een belemmering vormen voor deelname. Bron: Bibliotheek SZW