Onderzoek verdeling budgetten WWB inkomensdeel 2010

Dit onderzoek vloeit voort uit drie ontwikkelingen. In de eerste plaats is een aantal definities van verdeelmaatstaven door gewijzigde meetmethodes bij het CBS veranderd waardoor herschatting van het verdeelmodel noodzakelijk is.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Beperkt onderzoek naar budgetverdeling Hoe om te gaan met budgetwijzigingen als gevolg van het vervallen van de eenmalige budgetdemping 2008-2009. Herschatten gewichten verdeelmaatstaven als gevolg van definitiewijzigingen en van bundeling budgetten van diverse inkomensregelingen.

Samenvatting en conclusie

Dit onderzoek vloeit voort uit drie ontwikkelingen. In de eerste plaats is een aantal definities van verdeelmaatstaven door gewijzigde meetmethodes bij het CBS veranderd waardoor herschatting van het verdeelmodel noodzakelijk is. In de tweede plaats worden met ingang van het uitvoeringsjaar 2010 de budgetten voor kleine uitkeringen (IOAW, IOAZ en Bbz) gebundeld met het budget voor het WWB inkomensdeel. Het totale macrobudget wordt vervolgens op basis van het verdeelmodel over de gemeenten verdeeld. In de derde plaats heeft zich in 2009 een relatief grote budgetdaling voor een groot aantal gemeenten voorgedaan. Om die reden is eenmalig een budgetdempingsregeling geïntroduceerd. In het onderzoek staan de volgende vragen centraal: (1) Hoe zal het verdeelmodel er na herschatting van de gewichten van de verdeelmaatstaven uitzien en hoe zien de herverdeeleffecten er ten opzichte van de verdeelmodellen 2008 en 2009 uit?; (2) Zonder "dempingsregel" zou het budget voor sommige gemeenten in 2009 aanzienlijk lager zijn geweest dan in Wat was hiervan de voornaamste oorzaak; (3) Welke verschillen zijn te verwachten tussen de gemeentelijke budgetten voor 2009 en de gemeentelijke budgetten voor 2010.