Ervaringen van werkgevers met Wajongers

De centrale vraag van het onderzoek: Welke arbeidsparticipatiemogelijkheden bieden werkgevers voor Wajongers en hoe kunnen deze worden verbeterd? De kern van het onderzoek is gebaseerd op interviews met 34 werkgevers die een of meerdere Wajongers in dienst hebben.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Onder welke voorwaarden zijn werkgevers bereid om werk te bieden aan personen met een Wajonguitkering? Zijn er specifieke sectoren en functies die (meer) ruimte bieden aan Wajongers? Wat zijn de ervaringen van Wajongers met de arbeidsmarkt (als werknemer en als zelfstandige) en onder welke voorwaarden kunnen volgens hen de kansen op arbeidsparticipatie worden vergroot? Wat zijn de ervaringen van bemiddelaars en dienstverleners (UWV, RIB’s, uitzendbedrijven) met werkgevers die de bereidheid hebben een Wajonger in dienst te nemen of reeds een Wajonger in dienst hebben en wat zijn hun ervaringen met Wajongers die beschikken over arbeidspotentieel?

Samenvatting en conclusie

De centrale vraag van het onderzoek: Welke arbeidsparticipatiemogelijkheden bieden werkgevers voor Wajongers en hoe kunnen deze worden verbeterd? De kern van het onderzoek is gebaseerd op interviews met 34 werkgevers die een of meerdere Wajongers in dienst hebben. De werkgevers zijn geselecteerd uit een bestand van UWV met daarin alle werkgevers met Wajongers in dienst (d.d. 30 juni 2008). Verder is gebruikgemaakt van 35 face-to-face-interviews met Wajongers, waarvan zeventien in het kader van dit onderzoek en achttien in het kader van onderzoek naar de redenen van uitval van werkende Wajongers. Tot slot is gebruikgemaakt van interviews met acht intermediaire organisaties (scholen, re-integratiebedrijven, jobcoachorganisaties, SW-bedrijven en een uitzendbureau), interviews met arbeidsdeskundigen van UWV en een interview met een vertegenwoordiger van het Werkgeversservicepunt Wajong van UWV. In totaal geven 12.500 werkgevers werk aan Wajongers. Tachtig procent van die werkgevers heeft één Wajonger in dienst. De helft (52 procent) van de regulier werkende Wajongers werkt bij een van de 2.500 werkgevers met meer dan een Wajonger in dienst. Wajongers werken vooral in de sectoren groot- en detailhandel, de industrie en de gezondheids- en welzijnszorg. Relatief weinig Wajongers hebben een reguliere baan bij de overheid.