Begrip en beleving van de WGA

AStri heeft in opdracht van UWV een monitoronderzoek uitgevoerd onder een cohort WGA-instromers van 2006: de WGA-monitor. Hieruit kwam onder meer naar voren dat het bewustzijn van de WGA-uitkeringssystematiek onder WGA-cliënten beperkt is en deze na verloop van tijd lijkt weg te zakken.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Diepte-interviews met gedeeltelijke WGA’ers die na de herbeoordeling (nog) geen werk hadden over begrip en beleving van de WIA moeten adviezen voor UWV opleveren over: hoe de prikkelwerking beter duidelijk te maken hoe de informatie rond WGA in het algemeen te verbeteren hoe UWV de verwachtingen rond begeleiding beter kan managen.

Samenvatting en conclusie

AStri heeft in opdracht van UWV een monitoronderzoek uitgevoerd onder een cohort WGA-instromers van 2006: de WGA-monitor. Hieruit kwam onder meer naar voren dat het bewustzijn van de WGA-uitkeringssystematiek onder WGA-cliënten beperkt is en deze na verloop van tijd lijkt weg te zakken. Daarnaast ervaart een deel van de niet-werkenden barrières bij werkhervatting. Verder blijkt dat degenen die na de WIA-beoordeling via UWV begeleiding naar werk hebben gekregen, hier soms andere verwachtingen van hadden. Dit vormen mogelijke verbeterpunten, waarvoor UWV meer handreikingen wenste te verkrijgen over de wijze waarop zij deze het beste kan oppakken. Er zijn diepte-interviews gehouden met twintig WGA-cliënten. Op basis hiervan is een aantal aanbevelingen gedaan omtrent het informeren over de WGA en de inkomensgevolgen, het beïnvloeden van niet-werkenden om ‘in beweging’ te komen en het inspelen op de verwachtingen over begeleiding naar werk.