Effecten hybride financiering WGA: tussenevaluatie WGA

Dit rapport evalueert de financieringssystematiek van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). De volgende vragen worden daarbij behandeld.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In de begroting 2008 is opgenomen dat in 2009 de WGA geevalueerd wordt. Bij deze evaluatie zal worden bezien op welke wijze een overgang naar een volledig privaat stelsel zodanig kan plaatsvinden, dat deze overgang bedrijven het minst belast. Ten behoeve van deze evaluatie zal in 2008 onderzoek verricht moeten worden.

Samenvatting en conclusie

Dit rapport evalueert de financieringssystematiek van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). De volgende vragen worden daarbij behandeld. Hoe functioneert het hybride stelsel voor financiering van de WGA? Wat zijn ervaringen van werkgevers, verzekeraars en UWV met dit stelsel? Zijn er verschillen tussen private en publieke uitvoering wat betreft re-integratieactiviteiten, de resultaten daarvan en efficiency? In hoeverre zijn resultaten van het hybride systeem door te trekken naar een mogelijk volledig privaat systeem?