Grensoverschrijdende handhaving
In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft AStri Beleidsonderzoek en -advies een verkenning uitgevoerd naar de stand van zaken wat betreft de grensoverschrijdende handhaving op het terrein van arbeid en uitkeringen.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Het onderzoek is gericht op de effectiviteit van het beleidsinspanningen op gebied van de grensoverschrijdende handhaving. Er bestaat nog te weinig gestructureerd inzicht in de uitvoeringpraktijk en de effectiviteit van de verdragsrechtelijke en bilaterale afspraken die Nederland de afgelopen jaren heeft gemaakt. Voor de verdere beleidsontwikkeling is het noodzakelijk dat ons inzicht in het de praktische gang van zaken wordt verbeterd, ook om beter voorbereid te zijn op nieuw opkomende vragen en ontwikkelingen, met name om: Te beoordelen of onze eerdere en thans lopende handhavingsinitiatieven succes hebben; wat gebeurt er met onze afspraken? Verzoeken tot het maken van nieuwe regels, te kunnen beoordelen (moeten we met bepaalde landen nieuwe afspraken maken?). Bij toekomstige beleids- en wetgevingsprocessen gemotiveerd op handhavingrisico’s te kunnen wijzen (wijzigingen in de pensioenwetgeving, nieuwe immigratiestromen). Een betere basis te scheppen voor het toezicht op de uitvoering van de sociale zekerheid.
Samenvatting en conclusie
In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft AStri Beleidsonderzoek en -advies een verkenning uitgevoerd naar de stand van zaken wat betreft de grensoverschrijdende handhaving op het terrein van arbeid en uitkeringen. Het onderzoek had tot doel een actueel beeld te geven van de ervaringen van diverse uitvoerders met het huidige wettelijke kader en de organisatie van grensoverschrijdende handhavingactiviteiten. Ook werd in kaart gebracht welke praktische problemen, wensen of relevante ontwikkelingen men tegenkomt. Voor een deel kon dit inzicht worden verkregen door het analyseren van beschikbare documentatie. Verder werden interviews gehouden met verscheidene vertegenwoordigers van de belangrijkste organisaties op dit terrein (IBF/UWV, SVB, AI, SIOD, FIOD/ECD), alsmede een private organisatie (SNCU). Verder werd met deskundigen van SVB en UWV, met staf van SZW en onderzoekers een workshop gehouden bij de SZW Academie. Deze leverde belangrijke inzichten op over (prioriteiten in) toekomstbestendige grensoverschrijdende handhaving. De eindrapportage is begin juli 2009 aan de opdrachtgever ter beschikking gesteld. Bron: Website AStri