Blik naar buiten: bijzondere uitkeringen in andere landen

Het onderzoeksrapport ‘Blik naar buiten’ beschrijft zeer veel bijzondere uitkeringen uit andere landen. Het schema in hoofdstuk 4 beschrijft een aantal hoofdlijnen van dit rapport. Ten eerste wordt een aantal bijzondere regelingen voor gepensioneerden, kinderen en hun ouders genoemd.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In dit onderzoek staat beschreven welke bijzondere uitkeringen in andere landen voorkomen. Het onderzoek is gericht op uitkeringen voor gepensioneerden en voor kinderen en hun ouders. Onder ‘bijzonder’ wordt verstaan dat een vergelijkbare wettelijke uitkering in Nederland niet bestaat. Daarnaast kan het gaan om uitkeringen die in Nederland weliswaar bestaan, maar in het buitenland op een andere wijze worden ingevuld.

Samenvatting en conclusie

Het onderzoeksrapport ‘Blik naar buiten’ beschrijft zeer veel bijzondere uitkeringen uit andere landen. Het schema in hoofdstuk 4 beschrijft een aantal hoofdlijnen van dit rapport. Ten eerste wordt een aantal bijzondere regelingen voor gepensioneerden, kinderen en hun ouders genoemd. Ten tweede wordt een aantal bijzondere aspecten genoemd van regelingen die in Nederland weliswaar bestaan, maar in het buitenland op een andere wijze zijn ingevuld. Het gaat dan om bijzondere uitkeringsvoorwaarden of verschillen in het uitkeringsniveau (de hoogte of de duur van de uitkering).