Participatie in uitvoering

Onderzocht wordt of de participatie-inspanningen binnen het stelsel van werk en inkomen er daadwerkelijk toe leiden dat meer mensen die al lange tijd een uitkering hebben, de benodigde ondersteuning krijgen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In deze rapportage staat het antwoord op de vraag centraal in welke mate de uitvoeringspraktijk (UWV en gemeenten) de doelen van het kabinet/bewindslieden SZW op het terrein van de economische en maatschappelijke participatie van kwetsbare groepen (mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt) realiseert. Hierbij wordt ook gekeken naar de benutting van de WWB-budgetten door gemeenten. De overkoepelende rapportage wordt in oktober opgeleverd.

Samenvatting en conclusie

Onderzocht wordt of de participatie-inspanningen binnen het stelsel van werk en inkomen er daadwerkelijk toe leiden dat meer mensen die al lange tijd een uitkering hebben, de benodigde ondersteuning krijgen. De inspectie komt tot de slotsom dat de ambities gericht op (arbeids)participatie van mensen die al lang op een uitkering zijn aangewezen maar ten dele worden gerealiseerd. Met betrekking tot UWV constateert IWI dat weinig aandacht wordt besteed aan de re-integratie van moeilijk bemiddelbare cliënten. Wel heeft UWV het budget voor re-integratie volledig besteed en gehandeld in lijn met de afspraken die hierover met het departement van SZW zijn gemaakt. IWI ziet bij verschillende gemeenten initiatieven tot het verbinden van maatschappelijke participatie met activiteiten in het kader van de wijkaanpak. Over de hele linie is er echter op het terrein van maatschappelijke participatie weinig substantiële vooruitgang. Bij de gemeenten en UWV verbetert de kennis over de cliënten en wordt die ook meer benut. Daarnaast hebben partijen op regionaal niveau veel energie gestoken in het verbeteren van de arbeidsmarktinformatie. Bron: Bibliotheek SZW