Pilot monitor Arbeidsbeperkten en Werk 2007-2008

De pilot biedt een nulmeting van arbeidsbeperkten binnen het UWV-domein, op basis van koppeling van registratiegegevens van UWV en de polisadministratie.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Deze monitor heeft als het doel het volgen van ontwikkelingen in re-integratieondersteuning en werken bij mensen met een functionele arbeidsbeperking. Aan de hand van een pilot wordt bepaald of het tot een definitieve monitor kom

Samenvatting en conclusie

De pilot biedt een nulmeting van arbeidsbeperkten binnen het UWV-domein, op basis van koppeling van registratiegegevens van UWV en de polisadministratie. De pilot laat de ontwikkelingen in werken en re-integratie over de jaren 2007 en 2008 zien voor verschillende groepen (gedeeltelijk) arbeidsgeschikten: gedeeltelijke WGA-ers, 35-minners, herbeoordeelden, recente instroom Wajongers en het zittend bestand (WAO/WAZ/WIA/Wajong). Voor een belangrijk deel zijn deze ontwikkelingen positief. Sommige groepen blijven achter bij andere. De belangrijkste signalen zijn: 1) Van de gedeeltelijke WGA’ers, de herbeoordeelde WAO’ers en de 35-minners had eind 2008 een meerderheid een dienstverband. Over de gehele linie laat 2008 een stijging in werkenden zien t.o.v. 2) Van de huidige Wajongers heeft ruim een kwart een dienstverband. In de pilot wordt verwezen naar de aparte Wajong-monitor, die naar aanleiding van de nieuwe Wajong in 2010 wordt ingericht. 3) De werkhervatting van vangnetters blijft achter bij die van reguliere werknemers. Ook is de werkhervatting bij hen (nog) minder duurzaam. Wel blijkt dat in de eerste jaren na de claimbeoordeling het aandeel werkenden bij deze groep relatief sterk toeneemt. 4) De cijfers geven blijk van selectieve inzet van re-integratietrajecten.