Reisgids naar een verhoging van de pensioenleeftijd
Het kabinet beschikt over veel ruimte bij het verhogen van de pensioenleeftijd. Er zijn verschillende invoeringspaden mogelijk en ook bij de keuze van het overgangsrecht is het niet zo dat één bepaald type overgangsrecht de enige juiste keuze is.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Wat houdt een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd in? Deze vraag beantwoorden wij in deze ‘Reisgids naar een verhoging van de pensioenleeftijd’. In het eerste deel van deze reisgids nemen wij u mee naar dertien Europese landen die vanaf 1995 hebben besloten om de pensioenleeftijd stapsgewijs te verhogen. Daarbij beantwoorden wij de volgende vragen: • Hoe lang wacht een land met het zetten van de eerste stap nadat is besloten om de pensioenleeftijd te verhogen? • Hoe snel verhoogt een land de pensioenleeftijd? • Hoe lang duurt de periode van de stapsgewijze verhoging van de pensioenleeftijd? In het tweede deel van deze reisgids staat het overgangsrecht centraal.We laten u zien met welke zaken de wetgever rekening houdt als hij overgangsrecht ontwerpt. Daarnaast kijken we hoe een rechter bepaalt of een wijziging in de sociale zekerheid rechtmatig is.
Samenvatting en conclusie
Het kabinet beschikt over veel ruimte bij het verhogen van de pensioenleeftijd. Er zijn verschillende invoeringspaden mogelijk en ook bij de keuze van het overgangsrecht is het niet zo dat één bepaald type overgangsrecht de enige juiste keuze is. Daar staat tegenover dat de burger enige bescherming geniet. Hij mag verwachten dat de pensioenleeftijd niet direct maar geleidelijk wordt verhoogd. Daarnaast hebben vooral bestaande uitkeringsgerechtigden recht op bescherming van hun eigendom: het recht op AOW-uitkering.