Trendwatching

De demografische, maatschappelijke en economische trends die de SVB in dit onderzoek signaleert, hangen uiteraard samen met andere ontwikkelingen. Er is een duidelijke relatie tussen de verschillende trends, het sociale beleid en de uitvoering hiervan.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Literatuurstudie naar trends die van invloed zijn op de sociale zekerheid in Nederland. Niemand kan in de toekomst kijken, maar dankzij trends kan de toekomst wel worden verkend. In tientallen publicaties over de toekomst van de sociale zekerheid worden trends gebruikt om de gevolgen voor de sociale zekerheid te analyseren en aanbevelingen te doen. Dit rapport biedt een beknopt overzicht van trends die in de literatuur over de toekomst van de sociale zekerheid worden besproken.

Samenvatting en conclusie

De demografische, maatschappelijke en economische trends die de SVB in dit onderzoek signaleert, hangen uiteraard samen met andere ontwikkelingen. Er is een duidelijke relatie tussen de verschillende trends, het sociale beleid en de uitvoering hiervan. Het is moeilijk om trend en beleid echt van elkaar te scheiden. Beide beïnvloeden elkaar waardoor een wisselwerking ontstaat. Inzicht in de trends is daarmee essentieel om zinvol te discussiëren over het vormgeven aan de sociale zekerheid en moderne volksverzekeringen.