Tussenevaluatie van de pilot participatiebudget

Het participatiebudget is een combinatie van een persoonsgebonden bud-get (pgb) voor AWBZ-zorg en een pgb voor de inkoop van WIA-werkvoorzieningen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In de evaluatie van de pilot Werk/zorgbudget worden effecten van het participatiebudget onderzocht (i.r.t. naturaverstrekkingen) op een drietal gebieden: effecten op de klant, op de uitvoeringsorganisaties en op de overheid (kosten en baten).

Samenvatting en conclusie

Het participatiebudget is een combinatie van een persoonsgebonden bud-get (pgb) voor AWBZ-zorg en een pgb voor de inkoop van WIA-werkvoorzieningen. De gedachte achter het participatiebudget is dat mensen met een beperking beter kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven, en in het bijzonder aan het arbeidsleven, als zij de zorg en werkvoorzieningen die zij nodig hebben zelf kunnen kopen en de omvang en vorm van deze voorzieningen zelf kunnen bepalen. In hoeverre deze beoogde effectieve optreden wordt in de pilot onderzocht. Deze rapportage betreft een tussentijdse evaluatie van de ervaringen van deelnemers aan de pilot na één jaar gebruik van het participatieproject.. Bron: Kenniscentrum CrossOver