Voelt het volk voor verzekering?

Opvattingen over solidariteit, verantwoordelijkheid, transparantie en keuzevrijheid in de sociale zekerheid over sociale zekerheid.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het doel van dit onderzoek is beschrijven hoe werknemers, zelfstandigen en mensen die niet werkzaam zijn denken over de verantwoordelijkheidsverdeling van de financiële gevolgen van gebeurtenissen in de levensloop en over transparantie, keuzevrijheid en dit te vergelijken met de bestaande sociale zekerheid.

Samenvatting en conclusie

Opvattingen over solidariteit, verantwoordelijkheid, transparantie en keuzevrijheid in de sociale zekerheid over sociale zekerheid. De regelgeving en de opvattingen van de Nederlandse bevolking over de verdeling van de financiële gevolgen van veranderingen in de levensloop tussen gebruikers, werkgevers en belastingbetalers sluiten goed aan bij verlof rond de geboorte van een kind, bij echtscheiding, bij overlijden van een partner en bij verzorgingshuiszorg. Ondervraagden vinden het stelsel weinig transparant. Een meerderheid van de ondervraagden heeft behoefte aan keuzevrijheid voor hoogte en duur van de uitkering en de risico’s die men zou willen dekken. Ook heeft een meerderheid belangstelling voor een regeling waarbij mantelzorgers compensatie in geld of tijd krijgen, een regeling waarbij vrijwilligers compensatie in geld en tijd krijgen, een regeling om kinderbijslag in een apart fonds te stoppen en een regeling waarbij 65-plussers zich kunnen beschermen tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Ook voor een sociale zekerheidsregister en een pensioenregister is veel belangstelling.