Evaluatie mentoraat bij re-integratiecoaching.
Het UWV heeft het mentoraat ingesteld om re-integratiecoaches te ondersteunen bij de uitvoering van hun werk. APE heeft de werking van het mentoraat geëvalueerd.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Het doel is om na te gaan welke rol het mentoraat vervult in het streven naar selectiviteit, effectiviteit en doelmatigheid van re-integratie.
Samenvatting en conclusie
Het UWV heeft het mentoraat ingesteld om re-integratiecoaches te ondersteunen bij de uitvoering van hun werk. APE heeft de werking van het mentoraat geëvalueerd. Met het oog op de ontwikkeling naar een professionele organisatie en de vorming van het nieuwe WERKbedrijf wilde UWV een onderzoek doen naar de bijdrage van het mentoraat aan de selectiviteit, effectiviteit en doelmatigheid van re-integratiecoaching. In dit onderzoek is data-analyse gecombineerd met groepsinterviews met re-integratiecoaches, mentoren, managers werk en regiomanagers. Met behulp van econometrische analyses is het effect van de mentor op effectiviteit, doelmatigheid en selectiviteit in kaart gebracht. Deze uitkomsten werden bediscussieerd in de groepsinterviews om de resultaten te duiden en te betrekken op de nieuwe situatie in het WERKbedrijf. De onderzoeksresultaten geven aan dat het mentoraat heeft bijgedragen aan de effectiviteit van re-integratiecoaching. De inzet van de mentor heeft de gemiddelde WW-duur verkort en het percentage werklozen dat de maximale wettelijke WW-duur bereikt, verkleind. Voor wat betreft de doelmatigheid en selectiviteit zijn de resultaten minder eenduidig. Uit de data-analyse volgt geen direct effect, terwijl de geïnterviewden wel een bijdrage van de mentor zien. Bron: website APE, bewerking secretariaat KWI