MaatWerk First
Was work first in de beginjaren vooral gericht op jongeren en nieuwe mensen in de bijstand, inmiddels zetten steeds meer gemeenten dit re-integratie-instrument ook in voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Project is een vervolg op de ontwikkelingsbenchmark, uitgevoerd door Orbis en HSI i.o.v. gemeente Ede en Divosa. Divosa heeft IWI verzocht om gezamenlijk met hen een vervolg te geven aan de benchmark Work. Op welke wijze voeren gemeenten Work First uit, dragen die werkwijzen bij aan volumereductie en zijn er aantoonbaar werkwijzen te benoemen die tot goede resultaten leiden? In de nazorgfase wordt in samenwerking met Divosa een boekwerk uitgegeven van de benchmark. Tevens zet Divosa in samenwerking met IWI de benchlearning op.
Samenvatting en conclusie
Was work first in de beginjaren vooral gericht op jongeren en nieuwe mensen in de bijstand, inmiddels zetten steeds meer gemeenten dit re-integratie-instrument ook in voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee verschuiven de doelen van work first: naast preventie en uitstroom naar werk, is work first steeds vaker een middel voor diagnose en training. Daarmee heeft work first zich ontwikkeld tot een veelzijdig en flexibel inzetbaar re-integratie-instrument. De meerderheid van de mensen in een work first-traject ervaart maatwerk bij de keuze van werk- en employabilityactiviteiten. Hoe meer maatwerk een gemeente biedt en hoe contenter de deelnemers, des te hoger de uitstroom naar werk. In deze rapportage komen niet alleen gemeenten aan het woord, maar ook klanten die in 2008 in een work first-traject zijn gestroomd. Door aan de benchmark een klantenonderzoek toe te voegen, kunnen de gemeente- en projectkenmerken gekoppeld worden aan de ervaringen van de klanten van work first. Hierdoor ontstaat een indicatief beeld van de werking en de effectiviteit en efficiƫntie van work first. Bron: Bibliotheek SZW