Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2008

Dit rapport gaat hoofdzakelijk in op de bestemming van gediplomeerde schoolverlaters en afgestudeerden van het school- of studiejaar 2006/2007.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Doel van POA is het opstellen van een overzicht van de huidige en toekomstige arbeidsmarktsituatie naar beroep en opleiding.

Samenvatting en conclusie

Dit rapport gaat hoofdzakelijk in op de bestemming van gediplomeerde schoolverlaters en afgestudeerden van het school- of studiejaar 2006/2007. De resultaten die worden gepresenteerd zijn gebaseerd op het onderzoek dat eind 2008 over de volle breedte van het Nederlandse onderwijsstelsel is uitgevoerd. De uitkomsten hebben betrekking op de situatie van schoolverlaters en afgestudeerden ongeveer anderhalf jaar na het voltooien van de opleiding. Het eerste hoofdstuk gaat in hoofdlijnen in op de kwaliteit van gediplomeerde schoolverlaters in 2008 (onder meer de intrede op de arbeidsmarkt). Daarna komen in de hoofdstuk 2 tot en met 4 de "macro-economische shocks" aan de orde. Respectievelijk is dit toegespitst op de onderwerpen: gevolgen op korte en lange termijn; gevolgen voor de studiekeuze én beschermende factoren. De conclusies en de nabeschouwing komen tenslotte in hoofdstuk 5 aan bod. De publicatie wordt afgesloten met de zgn. Statistische bijlage (tabellen naar opleidingssector). Die Statistische bijlage is in een afzonderlijk verschenen rapport gepubliceerd.