Vervulling van seizoensgebonden vacatures

IWI onderzocht op verzoek van de minister van SZW hoe UWV en gemeenten bijdragen aan het vervullen van seizoensgebonden vacatures in de land- en tuinbouw.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Welke activiteiten worden door de keten van werk en inkomen, UWV en gemeenten, ontplooid bij vacaturevervulling seizoensgebonden vacatures in de land- en tuinbouwsector?

Samenvatting en conclusie

IWI onderzocht op verzoek van de minister van SZW hoe UWV en gemeenten bijdragen aan het vervullen van seizoensgebonden vacatures in de land- en tuinbouw. Jaarlijks zijn er ongeveer 110.000 vacatures in deze sector. Die worden voornamelijk op de normale manier vervuld, bijvoorbeeld door familie, scholieren en werkzoekenden uit EU-landen. In 2009 werden ongeveer 6.500 van deze vacatures gemeld bij de werkpleinen van UWV. Daarvan zijn er ruim 2.000 niet vervuld. IWI concludeert dat hier sprake is van een relatief beperkt probleem. Door toenemende automatisering en afnemende werkgelegenheid in de sector is het te verwachten dat het aantal onvervulde vacatures verder zal dalen. Wel zijn er enkele knelpunten, zoals de soms late aanmelding van vacatures door werkgevers. Ook sluit het aanbod aan werkzoekenden niet altijd aan bij de vraag van werkgevers. Verder heeft de sector last van een negatieve beeldvorming bij werkzoekenden. UWV en LTO Nederland hebben een plan van aanpak gemaakt om de knelpunten te lijf te gaan.