Wet verbetering arbeidsmarktpositie alleenstaande ouders

Op 1 januari 2009 is de Wet verbetering arbeidsmarktpositie alleenstaande ouders in werking getreden. Deze wet biedt alleenstaande ouders met kinderen onder de vijf jaar, een bijstandsuitkering ontvangende, het recht op een eenmalige ontheffing van de arbeidsverplichting voor een maximale periode van zes jaar.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat is het beeld van het eerste jaar? Hoe vullen gemeenten voorlichting en scholingsplicht voor de doelgroep in? Wordt de doelgroep evenredig aan de totale bijstandspopulatie ondersteund?

Samenvatting en conclusie

Op 1 januari 2009 is de Wet verbetering arbeidsmarktpositie alleenstaande ouders in werking getreden. Deze wet biedt alleenstaande ouders met kinderen onder de vijf jaar, een bijstandsuitkering ontvangende, het recht op een eenmalige ontheffing van de arbeidsverplichting voor een maximale periode van zes jaar. Alleenstaande ouders die een ontheffing aanvragen, zijn verplicht naar school te gaan of andere re-integratievoorzieningen te aanvaarden. De wet beoogt alleenstaande ouders met jonge kinderen een betere kans te geven op de arbeidsmarkt, terwijl tegelijkertijd recht wordt gedaan aan het belang van de zorgtaken van deze ouders. Dit rapport geeft, tien maanden na invoering van de wet, een eerste inzicht in de werking van deze maatregel. Centraal staat de vraag in welke mate en op welke wijze alleenstaande ouders, die op grond van de nieuwe wet zijn vrijgesteld van de arbeidsverplichting, door gemeenten ondersteund worden bij hun voorbereiding op de terugkeer naar de arbeidsmarkt. Opvallend genoeg is het aantal ontheffingen van de arbeidsplicht niet toegenomen na invoering van de nieuwe wet. Bron: Bibliotheek SZW