Witte vlek op pensioengebied 2007
Het CBS heeft in opdracht van SZW de witte vlek op pensioengebied (ontbreken van aanvullende pensioenvoorzieningen) in 2007 in kaart gebracht.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
De te beantwoorden onderzoeksvraag luidt: Wat is de omvang en de samenstelling van de groep werknemers op 31 december 2006 tussen 25 en 65 jaar die geen aanvullend pensioen opbouwen bij hun huidige werkgever? Aanvullend moet antwoord worden geven op de volgende vragen: De samenstelling van de ‘witte werknemers’ naar aantal, kenmerken als bedrijfstak, persoonkenmerken (leeftijd, geslacht) loon/salaris, aantal arbeidsuren, aard arbeidscontract, aard en omvang bedrijf; Voor ‘witte werkgevers’ gaat het om het aantal, omvang bedrijf, leeftijd bedrijf, bedrijfstak, al dan niet CAO-plichtig, al dan niet aangesloten bij een werkgeversvereniging, verhouding voltijd - deeltijd, verhouding mannelijke en vrouwelijke werknemers. Waarin verschilt de huidige aard en omvang van de witte vlek met die in 1996 en 2001? Waarin verschilt de situatie ten aanzien van aanvullende pensioenopbouw voor werknemers jonger dan 25 jaar van die van werknemers van 25 jaar en ouder? Wat zijn verklaringen voor de gevonden stand van zaken en wat zijn de verwachtingen voor de naaste toekomst?
Samenvatting en conclusie
Het CBS heeft in opdracht van SZW de witte vlek op pensioengebied (ontbreken van aanvullende pensioenvoorzieningen) in 2007 in kaart gebracht. Dit rapport bevat de tabellenset met uitkomsten van het onderzoek, beschrijft de onderzoeksmethode, de kwaliteit van de uitkomsten en de vergelijkbaarheid van de uitkomsten met eerder onderzoek. De witte vlek 2007 vertoont de volgende kenmerken: geslacht: de witte vlek is licht bovengemiddeld bij mannen (11%) en ligt iets onder het gemiddelde bij vrouwen (9%). leeftijd: de witte vlek is bovengemiddeld bij werknemers tussen 21 - 24 jaar (16%) en in mindere mate bovengemiddeld bij werknemers in de categorieën 25 - 29 jaar, 30 - 39 jaar en 60 - 64 jaar. In de andere leeftijdscategorieën is de witte vlek minder dan gemiddeld. inkomen: de witte vlek is bovengemiddeld bij werknemers met een inkomen boven € 60.000 (19%) en in mindere mate bovengemiddeld bij werknemers met een inkomen onder € 17.000. bedrijfstak: de witte vlek is bovengemiddeld in de als totaal genomen branche commerciële dienstverlening (19%). Hieronder vallen bank- en verzekeringswezen, zakelijke dienstverlening en uitzendbureaus. Van een sterk lager dan gemiddelde witte vlek is sprake bij de niet-commerciële dienstverlening, waaronder de overheid en de zorgsector (1%). grootte bedrijf: de omvang van de witte vlek blijkt omgekeerd evenredig aan de omvang van het bedrijf. Hoe kleiner het bedrijf, des te omvangrijker de witte vlek. Bij bedrijven met minder dan 10 werknemers is de witte vlek ruim twee maal het gemiddelde (25%), bij bedrijven met 100 of meer werknemers minder dan gemiddeld (7%).