Onverzilverd talent 2

Dit vervolgrapport “Onverzilverd talent II” schetst het soort lacunes in de sociale en culturele omgeving van jongeren die meer moeite hebben hun weg te vinden op de arbeidsmarkt.

Onderzoeksdoel en conclusie

Tweede meting (eerste: “Onverzilverd talent”). In 2008 moet de meting worden uitgebreid met de werkgeverskant en met niet-succesvolle autochtone starters (Regiegroep StvAr). Dit onderzoek beoogt een onderbouwing te geven arbeidsmarktinterventies en banenplannen voor allochtone jongeren (soft skills van allochtone pasafgestudeerden verder versterken).

Samenvatting en conclusie

Dit vervolgrapport “Onverzilverd talent II” schetst het soort lacunes in de sociale en culturele omgeving van jongeren die meer moeite hebben hun weg te vinden op de arbeidsmarkt. Onderzocht is of zulke hindernissen op weg naar succes alle kansarm geboren studenten treffen, ongeacht hun etniciteit. De opdracht van het onderzoek was drieledig: verifiëren of degenen die geen werk vinden (of daar langer over doen) verschillen van anderen die wel (of sneller) werk vinden. Verifiëren of het achterliggende vraagstuk zich beperkt tot allochtonen of zich (deels) ook voordoet bij hoogopgeleide autochtonen die een vergelijkbaar sociaal lage start maken en die net als de meeste allochtonen in één generatie de brug slaan naar een hoger milieu. Verifiëren of mensen die werken in de arbeidsbemiddeling voor hoogopgeleiden de bevindingen bevestigen dan wel tegenspreken.