Gezondheid en arbeidsgerelateerde baten

Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen gezondheid en arbeid. Vaak gaan die studies over arbeid in relatie tot ziekte en gezondheid. Ander onderzoek richt zich meer in algemene zin op de relatie tussen gezondheid en arbeid. Hoe ligt dit verband?

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het doel is om op macroniveau een (empirische) onderbouwing te verkrijgen in de invloed van gezondheid (incl. de determinanten hiervan) op arbeidsgerelateerde aspecten, met name arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit. Het onderzoek bestaat uit 2 delen (met bijbehorende onderzoeksvraag). Per onderzoekvraag wordt hieronder aangegeven welke stappen zullen worden gezet. Wat is de invloed van de gezondheid op arbeidsgerelateerde aspecten? Kort overzicht van literatuur over tweezijdige relatie gezondheid en arbeidsgerelateerde aspecten Analyse van invloed van gezondheid op arbeidsgerelateerde aspecten op basis van microdata (OSA-panel en POLS). Berekening van baten van gezondheidsverbetering op macroniveau, gebaseerd op schattingen in (2) Wat is de invloed van de determinanten van gezondheid op arbeidsgerelateerde aspecten? Kort literatuuroverzicht m.b.t. determinanten van gezondheid Analyse van invloed van verschillende determinanten van gezondheid op arbeidsgerelateerde aspecten op basis van microdata.

Samenvatting en conclusie

Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen gezondheid en arbeid. Vaak gaan die studies over arbeid in relatie tot ziekte en gezondheid. Ander onderzoek richt zich meer in algemene zin op de relatie tussen gezondheid en arbeid. Hoe ligt dit verband? Leidt een betere gezondheid tot een hogere arbeidsparticipatie en maakt arbeid mensen gezonder? Denkbaar is dat gezonde mensen niet alleen meer (kunnen) werken, maar ook productiever zijn in hun werk. Het is daarom van belang de determinanten van gezondheid in kaart te brengen en hun invloed op gezondheid en arbeidsgerelateerde aspecten te bepalen. Derhalve kent dit onderzoek een tweeledige probleemstelling: wat is de invloed van (ervaren) gezondheid op arbeidsgerelateerde aspecten én wat is de invloed van de determinanten van gezondheid (leefstijl, preventie & zorg, persoonsgebonden factoren en omgeving) op arbeidsgerelateerde aspecten? Bij arbeidsgerelateerde aspecten wordt met name aandacht geschonken aan arbeidsparticipatie, aantal gewerkte uren, uurloon en ziekteverzuim.