Arbeidsmarktanalyse 2010

Het economisch herstel is nog broos, maar zal met enige vertraging leiden tot herstel van de werkgelegenheid. Ook zal de vergrijzing ervoor zorgen dat er meer vervangingsvacatures zijn. Toch betekent dit niet dat er dan automatisch voor iedereen geschikt werk voorhanden is.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In de Arbeidsmarktanalyse 2010 worden de ontwikkelingen beschreven op de arbeidsmarkt, zowel de vraag- als de aanbodzijde. En vervolgens worden deze beide kanten tegen over elkaar gezet. Met name zal er aandacht zijn voor de verschillen op korte (overschot) en langere termijn (tekort) en de gevolgen voor het te voeren arbeidsmarktbeleid.

Samenvatting en conclusie

Het economisch herstel is nog broos, maar zal met enige vertraging leiden tot herstel van de werkgelegenheid. Ook zal de vergrijzing ervoor zorgen dat er meer vervangingsvacatures zijn. Toch betekent dit niet dat er dan automatisch voor iedereen geschikt werk voorhanden is. In deze jongste Arbeidsmarktanalyse beschrijft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) dan ook dat een goed arbeidsmarktbeleid nodig is voor een goede aansluiting tussen vraag en aanbod en om economische groei te bevorderen. Hierbij gaat het niet alleen om het investeren in (potentiƫle) werknemers (bijvoorbeeld door scholing), maar ook om het investeren in behoud en uitbreiding van arbeidsplaatsen. Daarmee zal de omvang en productiviteit van de werkgelegenheid toenemen. Vraag en aanbod worden in deze rapportage geanalyseerd. Geconcludeerd wordt vervolgens dat er maatregelen nodig om de aansluiting tussen vraag en aanbod daadwerkelijk te verbeteren. De RWI presenteert dan ook een beleidsagenda die terzake diverse praktische aanknopingspunten biedt.