Arbeidsontwikkeling Wsw in beeld

Arbeidsontwikkeling is een van de speerpunten in de Wsw. Dat wil zeggen dat iedere individuele Wsw'er wordt ondersteund om vaardigheden te ontwikkelen om op het maximaal haalbare niveau werkzaam te zijn.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

PW 09 Rapportage WSW (programmarapportage) In deze rapportage combineert de inspectie alle bevindingen uit 2009 op het terrein van de Wsw. Deelprojecten zijn: PW02 Loopbaan Wsw-ers (overloop 2009) PW03 Effectiviteit implementatie wetswijziging Wsw( uit 2009) PW08 Regierol gemeente tav. Wsw

Samenvatting en conclusie

Arbeidsontwikkeling is een van de speerpunten in de Wsw. Dat wil zeggen dat iedere individuele Wsw'er wordt ondersteund om vaardigheden te ontwikkelen om op het maximaal haalbare niveau werkzaam te zijn. Sw-bedrijven zijn bezig de omslag te maken van productiebedrijven naar arbeidsontwikkelbedrijven. De inspectie komt tot de conclusie dat de meeste sw-bedrijven een eind op weg zijn met deze omslag. Er zijn echter organisatorische en culturele aspecten binnen de sw-organisaties die een snelle omschakeling voor veel bedrijven bemoeilijken. De bedrijven bevinden zich dan ook in verschillende stadia van omslag naar arbeidsontwikkelbedrijf. Gemeenten schieten tekort in de regie op de omschakeling van sw-bedrijven van productiebedrijf naar arbeidsontwikkelbedrijf. Ze laten zich niet altijd goed informeren over de uitvoering van het beleid. De verantwoording aan gemeenteraad en gemeentebestuur gaat meestal over zaken als financiƫn, taakstelling en wachtlijsten. Over de stand van zaken op het gebied van arbeidsontwikkeling krijgen ze maar zelden informatie.