Onderweg naar morgen

In deze publicatie is de samenwerking tussen gemeenten en sociale partners binnen de dertig arbeidsmarktregio's onderzocht en is bezien welke rol de "Gezamenlijke Aanpak Gemeenten (GA) gemeenten - sociale partners 2009-2010" speelt.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Welke afspraken tussen regio’s en sectoren zijn er of worden verwacht als gevolg van de landelijke afspraken uit het Nationaal Arrangement Arbeidsmarkt? Wat is de inhoud van deze afspraken? Welke budgetten zijn er of worden verwacht? Wat zijn de effecten van de afspraken?

Samenvatting en conclusie

In deze publicatie is de samenwerking tussen gemeenten en sociale partners binnen de dertig arbeidsmarktregio's onderzocht en is bezien welke rol de "Gezamenlijke Aanpak Gemeenten (GA) gemeenten - sociale partners 2009-2010" speelt. Meer specifiek is de invloed van het akkoord dat partijen op landelijk niveau in mei 2009 hebben gesloten, namelijk "Arbeidsmarktbeleid van gemeenten en sociale partners samen". De intenties zoals verwoord in de GA zijn wel degelijk aanwezig in belangrijke sectoren en in de regio's. De actuele afspraken concentreren zich echter in sterke mate op de bestrijding van de jeugdwerkloosheid en in mindere mate op het algemene arbeidsmarktbeleid. De stap van afspraak naar uitvoering moet nog in veel regio's worden gemaakt. Uitgaande van de ambities van de verschillende partijen, zoals verwoord in de diverse documenten, moet het initiatief op dit moment van de regio's uitgaan. De partijen in de regio's (gemeenten, sociale partners en UWV WERKbedrijf) staan op dit moment voor de volgende uitdagingen: invulling geven aan een vraaggerichte organisatie binnen de Werkpleinen; invulling geven aan een proactieve coördinatie door de dertig centrumgemeenten; vanuit de Werkpleinen in contact treden met sectorspecifieke organisaties; nadrukkelijker vertegenwoordiging van de sectororganisaties op regionaal en lokaal niveau én inzichtelijk maken van de wederzijdse financiële inspanningen en investeringen.