UWV en Walvis: negende rapportage

Met de ?operatie Walvis? wordt het geheel aan (wettelijke) maatregelen bedoeld dat moet leiden tot vereenvoudiging van de uitvoering van de werknemersverzekeringen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In 2006 moesten de wetten Walvis en Wfsv worden ingevoerd. De impact van deze wetten voor UWV is als groot te kenschetsen. In 2007 is de uitvoering van de wetten WALVIS/Wfsv gestagneerd. Deze ontwikkelingen zijn onder de aandacht gebracht van de betrokken bewinds-lieden die de uitvoering hebben gevraagd een integrale probleemanalyse op te stellen. De inspectie rapporteert regelmatig over de vorderingen in dit complexe uitvoeringstraject en levert expertise aan de betrokken partijen zoals het ministerie, het UWV, het Ketenbureau en HEC. In april is de minister geinformeerd middels een brief over de werkende keten: "Werkt de keten?". In april heeft IWI met een overall-rapport (8e) over de stand van zaken uitgebracht van het inrichten van de stabiele keten.

Samenvatting en conclusie

Met de ?operatie Walvis? wordt het geheel aan (wettelijke) maatregelen bedoeld dat moet leiden tot vereenvoudiging van de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Deze operatie betreft de uitvoering van twee wetten: de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten (Walvis) en de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv). De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) rappporteert over de wijze waarop het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de wetten uitvoert. In deze negende rapportage gaat de inspectie in op de werking van de loonaangifteketen in 2009 en de realisatie van de maatregelen voor de stabiele keten per medio april De inspectie heeft de werking van de loonaangifteketen in 2009 vastgesteld. Geconcludeerd wordt dat UWV en Belastingdienst onder regie van de ketenmanager goede voortgang hebben geboekt in het borgen van de loonaangifteketen. Ook zijn belangrijke stappen gezet in het verbeteren en borgen van de kwaliteit van de gegevens. Het (gemeenschappelijke) beheer van de loonaangifteketen en de polisadministratie is verbeterd.