UWV en Walvis: nota van bevindingen bij negende rapportage

Met de ?operatie Walvis? wordt het geheel aan (wettelijke) maatregelen bedoeld dat moet leiden tot vereenvoudiging van de uitvoering van de werknemersverzekeringen.

Onderzoekdsdoel en vraagstelling

In 2006 moesten de wetten Walvis en Wfsv worden ingevoerd. De impact van deze wetten voor UWV is als groot te kenschetsen. In 2007 is de uitvoering van de wetten WALVIS/Wfsv gestagneerd. Deze ontwikkelingen zijn onder de aandacht gebracht van de betrokken bewinds-lieden die de uitvoering hebben gevraagd een integrale probleemanalyse op te stellen. De inspectie rapporteert regelmatig over de vorderingen in dit complexe uitvoeringstraject en levert expertise aan de betrokken partijen zoals het ministerie, het UWV, het Ketenbureau en HEC. In april is de minister geinformeerd middels een brief over de werkende keten: "Werkt de keten?". In april heeft IWI met een overall-rapport (8e) over de stand van zaken uitgebracht van het inrichten van de stabiele keten.

Samenvatting en conclusie

Met de ?operatie Walvis? wordt het geheel aan (wettelijke) maatregelen bedoeld dat moet leiden tot vereenvoudiging van de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Deze operatie betreft de uitvoering van twee wetten: de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten (Walvis) en de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv).De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) peilt met enige regelmaat hoe de in- en uitvoering van Walvis en Wfsv verloopt. Deze nota van bevindingen is het verslag van het negende onderzoek van IWI naar de wijze waarop het UWV de invoering van de wetten beheerst. Onderzocht is of de afnemers van de polisadministratie per begin 2010 gebruik kunnen maken van een polisadministratie die voldoet aan de daaraan op grond van wet- en regelgeving en algemeen maatschappelijk aanvaarde en gezaghebbende professionele normen en standaarden, te stellen eisen.