Arbeidsmarktprognose 2010-2011

De missie van het UWV WERKbedrijf is "steeds meer mensen aan het werk", door het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Door de economische recessie groeit het arbeidsaanbod minder snel en daalt het aantal vacatures.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Jaarlijks actueel overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en verwachtingen voor de komende jaren.

Samenvatting en conclusie

De missie van het UWV WERKbedrijf is "steeds meer mensen aan het werk", door het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Door de economische recessie groeit het arbeidsaanbod minder snel en daalt het aantal vacatures. Om de matching van vraag en aanbod zoveel mogelijk te ondersteunen is transparantie van de arbeidsmarkt noodzakelijk. Transparantie wordt op microniveau bereikt door aan werkzoekenden zoveel mogelijk concrete vacatures aan te bieden en hun inzicht te geven in de actuele kansen op werk. Werkgevers die personeel zoeken, kunnen inzicht krijgen in het actuele aanbod van werkzoekenden. Het arbeidsmarktbeleid wordt door het UWV WERKbedrijf ondersteund door actuele arbeidsmarktgegevens. Deze arbeidsmarktprognose legt evenwel de focus op de toekomst en kan daarmee een belangrijke rol spelen in het (regionale) arbeidsmarktbeleid van werkgevers, overheid en onderwijs. Het rapport biedt zowel landelijke als regionale prognoses (vraag en aanbod) als sectorale vooruitzichten (naar sector en beroepsgroep).