Kosten en resultaten van re-integratie

Jaarlijks worden door het UWV en de gemeenten vele honderden miljoenen euro's uitgegeven aan de re-integratie van werklozen (WW-ers en WWB-ers) en gedeeltelijk arbeidsongeschikten (uitkeringsgerechtigden WIA, Wajong etc.).

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat zijn de kosten, inspanningen en resultaten van re-integratie door UWV en gemeenten? In hoeverre kunnen deze gegevens tussen gemeenten en UWV en gemeenten onderling beter vergelijkbaar worden gemaakt? Welke groepen worden er net re-integratieondersteuning (niet) bereikt?

Samenvatting en conclusie

Jaarlijks worden door het UWV en de gemeenten vele honderden miljoenen euro's uitgegeven aan de re-integratie van werklozen (WW-ers en WWB-ers) en gedeeltelijk arbeidsongeschikten (uitkeringsgerechtigden WIA, Wajong etc.). Dit rapport presenteert de resultaten van een onderzoek naar de kosten en doelmatigheid van de re-integratieactiviteiten van de gemeenten en het UWV in Allereerst zijn de re-integratie inspanningen van gemeenten en UWV in kaart gebracht. Vervolgens is gekeken welke uitgaven daarmee gepaard zijn gegaan en zijn deze uitgavengegevens aan de inspanningen gerelateerd zodat een indicatie is verkregen van de kosten per traject. Daarna zijn het bereik en de resultaten van re-integratieondersteuning in kaart gebracht. Bij de resultaten is gekeken naar bruto-resultaten, zoals uitstroom uit de uitkering en plaatsing in regulier werk. Andere resultaten, zoals het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt, zijn niet goed in beeld te brengen vanwege een gebrek aan gegevens. Tot slot is een literatuurstudie verricht om resultaten van gemeenten met UWV te vergelijken.