Uitvoeringskosten gemeenten en UWV

In opdracht van het ministerie van SZW heeft Cebeon onderzoek verricht naar de uitvoeringskosten van de gemeenten en het UWV op het terrein van werk en inkomen (uitvoering WWB, WW, WIA, Wajong etc.) in de jaren 2007, 2008 en Bij uitvoeringskosten gaat het om de kosten die gemaakt worden om tot de inkomensverstrekking te komen, die te monitoren en te verantwoorden en om de kosten die gemaakt worden om de participatiebevorderende maatregelen / re-integratie tot stand te brengen, die te monitoren en te verantwoorden.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het onderzoek moet een beter beeld opleveren van (1) de re-integratie inspanningen van gemeenten en UWV en (2) de daarmee bereikte resultaten en (3) de daarmee samenhangende kosten. Het geeft daarmee ook inzicht in de relatieve prestaties.

Samenvatting en conclusie

In opdracht van het ministerie van SZW heeft Cebeon onderzoek verricht naar de uitvoeringskosten van de gemeenten en het UWV op het terrein van werk en inkomen (uitvoering WWB, WW, WIA, Wajong etc.) in de jaren 2007, 2008 en Bij uitvoeringskosten gaat het om de kosten die gemaakt worden om tot de inkomensverstrekking te komen, die te monitoren en te verantwoorden en om de kosten die gemaakt worden om de participatiebevorderende maatregelen / re-integratie tot stand te brengen, die te monitoren en te verantwoorden. In dit rapport worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd. Het rapport laat zien welke verschillen er zijn tussen gemeenten onderling en tussen gemeenten en het UWV. De feitelijke totale uitvoeringskosten zijn bij het UWV per cliënt aanzienlijk lager dan bij de gemeenten. Er is echter sprake van verschillende regelingen met verschillende rechten en plichten en verschillende typen cliënten, die leiden tot verschil in activiteiten en daardoor tot verschil in uitvoeringskosten. De bandbreedte bij de gemeenten is groot als gevolg van diverse factoren, zoals schaaleffecten, samenwerking tussen gemeenten, verschillen in beleidsinzet, samenstelling cliëntenbestand, zelf doen of uitbesteden e.d.