Wajongers op de werkvloer

Om de arbeidsparticipatie van jonggehandicapten te stimuleren is de Wet Wajong gewijzigd, maar volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dat niet voldoende. Er is ook een cultuuromslag nodig bij werkgevers, werknemers, professionals en de Wajongers zelf.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Welke factoren dragen bij aan een succesvolle inschakeling van Wajongers op de werkvloer en welke factoren staan dit in de weg?

Samenvatting en conclusie

Om de arbeidsparticipatie van jonggehandicapten te stimuleren is de Wet Wajong gewijzigd, maar volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dat niet voldoende. Er is ook een cultuuromslag nodig bij werkgevers, werknemers, professionals en de Wajongers zelf. In dat licht is de RWI gevraagd onderzoek te doen onder betrokkenen op de werkvloer naar cultuuraspecten ten aanzien van Wajongers. Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers een positieve houding hebben ten opzichte van Wajongers als werknemers. Collega’s accepteren een Wajonger eerder als zij zicht hebben op de mogelijkheden en beperkingen van de Wajonger. Daarom moet hier open en eerlijk over gesproken worden. Dit vergroot het wederzijdse begrip. Ook is de begeleiding van de Wajongers erg belangrijk, juist ook op de werkvloer. Vaak is het goed om één collega als aanspreekpunt aan te wijzen. Het is van belang hier goede afspraken over te maken.