Maatwerk bij meervoudigheid

Een grote groep mensen in Nederland heeft problemen op meerdere levensgebieden. Dat kunnen problemen zijn in de sfeer van schulden, verslaving, taalachterstand, fysieke en/of psychische gezondheid, huisvesting e.d.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Uit eerder IWI-onderzoek blijkt dat in de WWB en de WW een substantiële groep burgers met meervoudige problemen/vragen aanwezig is. De vraag is in hoeverre deze groep de (integrale) dienstverlening krijgt die nodig is en wat de gevolgen zijn voor hun maatschappelijke- en arbeidsparticipatie.

Samenvatting en conclusie

Een grote groep mensen in Nederland heeft problemen op meerdere levensgebieden. Dat kunnen problemen zijn in de sfeer van schulden, verslaving, taalachterstand, fysieke en/of psychische gezondheid, huisvesting e.d. Mensen met een zogenoemde meervoudige problematiek zijn voor de hulpverlening aangewezen op veel verschillende instanties. Het aandeel cliënten met meervoudige problematiek in de keten van werk en inkomen is substantieel; geschat wordt dat 50 à 70 procent van de bijstandsgerechtigden kampt met meervoudige problematiek. In dit onderzoeksrapport staat de volgende vraag centraal: Hoe krijgt anno 2009 de dienstverlening vanuit het stelsel voor werk en inkomen voor de groep WW'ers en WWB'ers met meervoudige problematiek vorm, welke samenwerking vindt daarbij plaats met organisaties uit andere domeinen en in hoeverre is er zicht op de effecten van deze dienstverlening? Bron: Bibliotheek SZW