Onderzoek technische herschatting objectief verdeelmodel WWB 2011

Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de technische herschatting van het objectieve verdeelmodel WWB voor de budgetverdelin.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Herschatting gewichten verdeelmaatstaven in het verdeelmodel van de gebundelde uitkering voor uitvoeringsjaar 2011 (WWB I-deel, IOAW, IOAZ, WWIK en deel Bbz).

Samenvatting en conclusie

Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de technische herschatting van het objectieve verdeelmodel WWB voor de budgetverdeling Het betreft de gebundelde uitkering, bestaande uit het WWB-budget inkomensdeel, IOAW, IOAZ en het gedeelte van het Bbz voor kosten levensonderhoud voor startende zelfstandigen. Het objectieve budget wordt bepaald op basis van de scores op 13 verdeelmaatstaven. Voor dit onderzoek zijn de scores op deze maatstaven geactualiseerd en gebruikt om de gewichten te herijken zodat deze goed aansluiten op de geactualiseerde scores. In dit onderzoek hebben de onderzoekers zeven varianten op het verdeelmodel bekeken, waarbij zij voor iedere variant een andere meetperiode van de verdeelmaatstaf banengroei gebruikten. Deze varianten waren: Banengroei 2002 (nader voorlopig) - 2005 (voorlopig) Banengroei 2006-2007 (nader voorlopig) Banengroei 2006-2008 (voorlopig) Banengroei 2006 (nader voorlopig) - 2008 (voorlopig) Banengroei 2004-2005 (voorlopig) en 2006-2008 (voorlopig) Banengroei 2005-2008 (voorlopig, inclusief jaar van de trendbreuk) Banengroei 2006 (nader voorlopig) - 2009 (voorspeld) De verschillen tussen de drie nader onderzochte varianten zijn zeer klein. Ook voor afzonderlijke gemeenten zijn de verschillen klein. Wat betreft actualiteit sluit variant 7 het beste aan bij de criteria van het verdeelmodel, deze variant houdt het meest rekening met de actuele omstandigheden op de arbeidsmarkt. Daar staat tegenover dat de gebruikte gegevens voor deze variant gebaseerd zijn op een prognose en niet op gerealiseerde gegevens. Na variant 7 is variant 4 het meest actueel. Deze variant heeft als nadeel dat het hierbij een tweejaarsgemiddelde betreft in plaats van een driejaarsgemiddelde. Indien bij de budgetbepaling het gerealiseerde (voorlopige) aantal banen over 2009 beschikbaar is, is het adviseren de onderzoekers om de gewichten van variant 7 te gebruiken bij de budgettoedeling. Dit zorgt ervoor dat de gewichten zo goed mogelijk aansluiten bij de geactualiseerde scores op de verdeelmaatstaven. Als het aantal banen over 2009 nog niet beschikbaar is, is het advies om de gewichten van variant 4 te gebruiken, gegeven dat bij variant de scores voor banengroei minder actueel zijn en de definitie verouderd is. Bron: rapport; bewerking RWI.