Berekenuwrecht.nl geëvalueerd

Het instrument Berekenuwrecht.nl is opgezet om bij te dragen aan het tegengaan van niet-gebruik van inkomensondersteunende maatregelen als een van de speerpunten van het armoedebeleid.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Bereken uw Recht is sinds september 2007 ‘in de lucht’. Ook het ontwikkelen van de ‘plus’-variant is nu afgerond . We willen Bereken Uw Recht daarom nu evalueren. Het onderzoek dient niet alleen een evaluatie te zijn van de huidige website Berekenuwrecht.nl t.a.v. het terugdringen van niet-gebruik en merkbare vermindering van administratieve lasten, maar er dient ook te worden verkend in hoeverre de website het terugdringen van niet-gebruik en merkbaar minder administratieve lasten effectiever kan bewerkstelligen. Het gaat dus om een evaluatie en om een verkenning naar het vergroten van de effectiviteit.

Samenvatting en conclusie

Het instrument Berekenuwrecht.nl is opgezet om bij te dragen aan het tegengaan van niet-gebruik van inkomensondersteunende maatregelen als een van de speerpunten van het armoedebeleid. Daarnaast beoogt het instrument ook het merkbaar verminderen van de administratieve lasten voor de burger en eventueel voor overheden en professionals. Onderhavig rapport presenteert de resultaten van een onderzoek gehouden onder 42 gemeenten naar de effectiviteit van Berekenuwrecht.nl. Ook is nagegaan hoe de effectiviteit van Berekenuwrecht.nl kan worden verbeterd. Uit het onderzoek blijkt dat Berekenuwrecht.nl niet voldoende bijdraagt aan het terugdringen van niet-gebruik van inkomensafhankelijke regelingen. De reden daarvan is dat het instrument te weinig gebruikt wordt door de doelgroep, intermediairs en gemeenten. Bereikbaarheid, toegankelijkheid en gebruiksgemak van het instrument kunnen beter. Ook laat het onderzoek zien dat Berekenuwrecht.nl niet merkbaar bijdraagt aan het verminderen van de administratieve lasten voor burgers, ondanks het feit dat het instrument goed scoort op het gebied van betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de gegevens. Om Berekenuwrecht.nl beter te laten functioneren is er door de onderzoekers een plusvariant van Berekenuwrecht.nl ontwikkeld, welke beoogt een koppeling te maken met DigiD, de gemeentelijke basisadministratie (GBA), de gemeentelijke klantenadministratie (GKA) en andere beschikbare klantgegevens. Daarmee heeft Berekenuwrecht Plus de potentie de administratieve lasten te verminderen en verder bij te dragen aan het terugdringen van niet-gebruik.