Evaluatie premiegroepensystematiek WW: eindrapport

1 januari 2006 is in vijf sectoren de premiegroepensystematiek binnen de WW ingevoerd (agrarische bedrijven, bouwbedrijven, culturele instellingen, horecabedrijven algemeen en schildersbedrijven).

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Sinds 1 januari 2006 vindt er binnen een vijftal sectoren premiedifferentiatie plaats, waarbij werkgevers een hogere WW-premie betalen voor werknemers met korte contracten. Het doel hiervan is om de seizoenswerkloosheid binnen deze sectoren tegen te gaan. Regioplan voert momenteel in samenwerking met SEO een evaluatie uit van deze systematiek, waarin de vraag naar het causale verband tussen de systematiek en de ontwikkeling in seizoenswerkloosheid centraal staat. 

Samenvatting en conclusie

1 januari 2006 is in vijf sectoren de premiegroepensystematiek binnen de WW ingevoerd (agrarische bedrijven, bouwbedrijven, culturele instellingen, horecabedrijven algemeen en schildersbedrijven). In deze sectoren is de premiehoogte afhankelijk gemaakt van de contractduur. Bij een dienstverband van minder dan één jaar geldt een relatief hoge premie, bij een dienstverband van één jaar of meer geldt een relatief lage premie. Het doel van de premiegroepensystematiek is cyclische werkloosheid en seizoenswerkloosheid terug te dringen en daarmee het seizoensgebonden gebruik van de WW tegen te gaan. Onderhavig rapport bevat de resultaten van een evaluatieonderzoek naar het effect van de premiegroepensystematiek.