Geen kans of geen keuze?

Het Centrum voor Beleidsstatistiek (CBS-CvB) heeft in opdracht van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Dordrecht onderzoek uitgevoerd naar het arbeidspotentieel zonder inkomsten in.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Actualisering van gegevens over 2005 naar gegevens over 2007 (zie CBS-RWI-publicatie van 2009 over pilotfase) Vaststellen van subgroepen onbenut arbeidspotentieel op landelijk, gemeentelijk en wijk-niveau (aantallen, achtergrondkenmerken, loopbanen en kans op werk)

Samenvatting en conclusie

Het Centrum voor Beleidsstatistiek (CBS-CvB) heeft in opdracht van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Dordrecht onderzoek uitgevoerd naar het arbeidspotentieel zonder inkomsten in Dit zijn personen die niet werken, geen uitkering ontvangen en niet naar school gaan. Naast het berekenen van cijfers over de aard van de populatie, is een typologie ontwikkeld die verschillende soorten personen binnen de populatie herkenbaar moet maken zodat gericht beleid kan worden ontwikkeld. Het rapport beschrijft acht verschillende types, zoals de jonge kanshebber, de onvrijwillig inactieve allochtoon en de oudere huisvrouw. Personen binnen een type hebben dezelfde achtergrondkenmerken, een vergelijkbare werkbereidheid en kansen op de arbeidsmarkt. Voor Nederland als geheel, de deelnemende gemeenten en hun krachtwijken zijn het aantal personen per type berekend.