Armoedebestrijding. Nota van bevindingen

Onderzoek is gedaan of gemeenten, UWV en SVB met de uitvoering van het armoedebeleid bijdragen aan het verbeteren van de inkomenspositie van mensen met een laag inkomen. Ook ging de inspectie na of armoedebestrijding mensen activeert om weer aan het werk te gaan.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Om de inkomenspositie van de kwetsbaren te verbeteren heeft het kabinet veel maatregelen getroffen om armoede te bestrijden. In diverse onderzoeken gaat IWI na of deze voorzieningen de mensen hebben bereikt en wat de effecten hiervan zijn. In 2010 zal de inspectie hierover rapporteren.

Samenvatting en conclusie

Onderzoek is gedaan of gemeenten, UWV en SVB met de uitvoering van het armoedebeleid bijdragen aan het verbeteren van de inkomenspositie van mensen met een laag inkomen. Ook ging de inspectie na of armoedebestrijding mensen activeert om weer aan het werk te gaan. De doelgroep van het armoedebeleid beperkt zich niet tot mensen met alleen een WWB uitkering, ook AOW’ers, mensen met een WW- of AO-uitkering (al dan niet aangevuld met een uitkering volgens de toeslagenwet) op minimumniveau kunnen van dit beleid gebruik maken. Uit het onderzoek blijkt dat mensen in de bijstand beter bekend zijn met gemeentelijke regelingen dan mensen met een uitkering van UWV of SVB. Werkende armen zijn nog minder op de hoogte van gemeentelijke regelingen voor inkomensondersteuning Bron: Bibliotheek SZW.