Overwegingen werkgevers rond de inzet van re-integratie en rond de WIA-claimaanvraag bij langdurig zieken

Via de re-integratieverslagen over werknemers die een aanvraag doen voor de WIA-claimbeoordeling, heeft UWV enig zicht op wat zich in de eerste twee ziektejaren afspeelt bij werkgevers. Deels is het tweede ziektejaar echter nog een black box.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

30 werknemers uit een eerder onderzoek naar 9-maandszieken worden deels telefonisch, deels face-to-face geïnterviewd over hun overwegingen om wel of niet re-integratie inspanningen te verrichten voor een langdurig zieke werknemer en om wel of niet een claimvraag in te dienen.

Samenvatting en conclusie

Via de re-integratieverslagen over werknemers die een aanvraag doen voor de WIA-claimbeoordeling, heeft UWV enig zicht op wat zich in de eerste twee ziektejaren afspeelt bij werkgevers. Deels is het tweede ziektejaar echter nog een black box. Zo is onduidelijk hoe het precies komt dat het aantal claimaanvragen sinds de start van de WIA in 2006 ongeveer gehalveerd is. UWV heeft behoefte aan meer inzicht in de overwegingen van werkgevers om al dan niet een claimaanvraag in te dienen. Daarbij wenst UWV meer te weten te komen over de specifieke overwegingen en afwegingen bij het re-integratieproces. Op verzoek van UWV hebben de onderzoekers dertig diepte-interviews (deels face-to-face, deels telefonisch) gehouden onder werkgevers die recent te maken hebben gehad met langdurig zieke werknemers. Op basis van de interviews is een beeld verkregen van de overwegingen die de werkgevers maken bij de re-integratie en claimaanvraag. Deze overwegingen worden bepaald door enerzijds factoren buiten de organisatie (wet- en regelgeving, arbo-dienstverlener, UWV, conjunctuur) en anderzijds door factoren binnen de organisatie (bedrijfseconomische situatie, opstelling van de werkgever, kenmerken van het werk en de organisatie zelf, en kenmerken van de werknemer).