Social return bij het rijk

Social return is het maken van (al dan niet dwingende) afspraken met betrekking tot arbeids- en stageplaatsen bij aanbestedingen van diensten, werken en leveringen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat zijn de effecten van social return bij aanbestedingen door de rijksoverheid op het arbeidsmarkt- en reintegratiebeleid en welke zijn de voorwaarden voor een geslaagde toepassing.

Samenvatting en conclusie

Social return is het maken van (al dan niet dwingende) afspraken met betrekking tot arbeids- en stageplaatsen bij aanbestedingen van diensten, werken en leveringen. Het uiteindelijke doel van social return is om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk of werkervaring te helpen. In de praktijk wordt ook wel gesproken over contract compliance, social return on investment, sociaal aanbesteden, sociaal bestek of sociale criteria. Binnen de overheid wordt sinds eind jaren 90 van de vorige eeuw social return toegepast in aanbestedingen. Het gaat hierbij voornamelijk om activiteiten van de gemeenten. Gezien het ontbreken van inzicht in de mogelijkheden en effecten van toepassing van social return door de rijksoverheid heeft het ministerie van SZW onderzoek laten doen naar de (gemeentelijke) ervaringen met social return, de succesvoorwaarden en de effecten op het arbeidsmarkt- en re-integratiebeleid. Dit rapport geeft de resultaten van dat onderzoek.